Spring naar inhoud

Wat is TA?

Eric BerneTransactionele Analyse (TA) is een theorie over hoe mensen denken, zich gedragen en met elkaar communiceren.  Het is tegelijk een heel krachtig instrument waarmee je de manier waarop je met anderen omgaat kunt veranderen.

TA biedt een systematische aanpak voor groei en persoonlijke verandering. Niet alleen voor individuen, maar zeker ook binnen groepen en organisaties.

Achtergrond

De TA werd ontwikkeld door de Canadese psychiater Eric Berne (1910-1970). Vanwege de achtergrond van Berne, was de TA in eerste instantie vooral gericht op psychotherapeutische behandeling. Sinds enkele decennia wordt de TA ook succesvol toegepast voor organisatieontwikkeling, onderwijs en counseling.

Uitgangspunten

In  de TA  staan respect, gelijkwaardigheid en persoonlijke ontwikkeling centraal. De TA-professional gaat ervan uit dat mensen kunnen leren zelfstandig te denken en besluiten te nemen. Daarom wordt een actieve bijdrage van deelnemers verwacht, waarbij de TA-professional het proces ondersteunt.

Kerngedachte TA

Eén van de kerngedachten van de TA is dat elk mens vanuit 3 verschillende posities of zijnswijzen kan reageren op een situatie of op een ander persoon. Dit noemt de TA de 3 egotoestanden, te weten het Kind, de Volwassene en de Ouder. Uitgaande van dit concept kan een analyse gemaakt worden van gedrag, (interne) dialogen en conflicten.